Rozšírené hľadanie
Piatok 26. Apríl 2024 |
meniny má Jaroslava

Choroba s pekným názvom ružovka

Datum: 18.05.2011

Chronické zápalové ochorenie kože na tvári má síce pekný názov ružovka (Rosacea), ale má veľmi neestetické prejavy. Najmä preto, že najčastejšie postihuje nos, líca, bradu a čelo. Na postihnutých miestach sa vyskytuje najprv prechodné začervenanie, ktoré sa neskôr zmení na palupy a hnisavé pľuzgieriky. V najvyššom štádiu a „růžovka“ prejavuje výraznými infikovanými ložiskami a zhrubnutím mazových žliaz.

Príčinou ružovky môže byť zvýšená cievna reaktivita, genetická predispozícia, chronické ochorenia tráviaceho traktu a iné. Ochorenie často vyprovokuje pite kávy a alkoholu, korenisté jedlá, mrazivé počasie, časté slnenie či zvýšené potenie. Podľa štádia ochorenia sa pristupuje aj ku prevencii, liečbe a celkovej starostlivosti. Terapia zahŕňa lokálne ošetrenie a celkovú terapiu. Pri rozšírených cievkach pomáha ošetrenie laserom. Liečba je možná aj antibiotikami a metronidazolom, záleží od závažnosti ochorenia.

Růžovka“ môže viesť k psychickým problémom pacienta, preto je nutné za pomoci dermatológa liečiť ju už v ranom štádiu. Každý pacient môže k úspešnej liečbe prispieť aj sám Predovšetkým sa musí vyvarovať alkoholu, teplým nápojom a opaľovaniu. Veselá myseľ a duševná pohoda tiež prispievajú k zlepšeniu choroby, takže sa na svet usmievajte čo najčastejšie.

Čítané: 939 x